Treceți la conținutul principal

Povestea Lalelei-o floare cu o lectie de viata

In urma cu 380 de ani,Amsterdamul a fost fermecat de o floare;LALEAUA!
Lalelele au venit din Orientul indepartat si erau atat de frumoase si rare,incat oamenii au innebunit in dorinta de a le obtine.
Bogati si saraci deopotriva,cheltuiau si imprumutau bani ca sa intre in negustoria cu bulbi,in care preturile cresteau constant. Indeosebi,pretul rarelor lalele dungate,carora li se spunea Breakers. O noua lalea Brakers a aparut de nicaieri,ca un act dumnezeiesc,si a schimbat vietile oamenilor.
"O floare alba,fin dungata de un rosu aprins,avea sa ravaseasca vietile multor oameni,peste noapte in Olanda instaurandu-se criza economica,si transformandu-i pe cei mai bogati negustori ai Olandei,in saraci."

Cum a fost posibil ca o floare atat de frumoasa si rara,sa produca atat de multa durere,dezamagire,si ruinare? Haideti sa ne intoarcem in timp,cand secolul al XVII-lea a reprezentat, pentru Olanda - numita pe atunci Provinciile Unite - o epoca de prosperitate economica si de inflorire culturala, asa-numita Epoca de Aur Olandeza. In ciuda războaielor care se desfăşurau mai tot timpul în Europa, Olanda prospera economic si cultural: negotul era tot mai intens, iar olandezii au contribuit decisiv la dezvoltarea multora dintre instrumentele si practicile moderne ale finantelor si comertului.
O flota de peste 10.000 de corabii strabatea oceanele lumii, facand negot cu tinuturi indepartate si contribuind la bunastarea si prestigiul tarii.

Ei bine, in această tara a aparut, in anii 1630, mania lalelelor, care, pornind de la o moda, s-a transforma intr-un fenomen economic cu impact nebanuit asupra populatiei.
"Colectia" plantelor cultivate în Olanda se imbogatise se cu o nouă specie: laleaua, adusa, dupa cele mai credibile surse, din Turcia. In 1593, Charles de l'Écluse (mai cunoscut sub numele latinizat de Carolus Clusius), unul dintre cel mai reputati botanisti şi horticultori din Europa, devenise profesor la prestigioasa Universitate din Leiden si infiintase acolo o gradină botanica vestita, printre ale carei atractii se numara si colectia sa de lalele.
Bulbii fusesera procurati din Turcia, prin intermediul lui Ogier Ghiselin de Busbecq, ambasador al Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana la curtea sultanului Soleiman Magnificul.

Laleaua s-a aclimatizat atat de bine în Olanda, incat cultura ei s-a raspandit in toata tara si cumva, aceasta floare a atins o coarda sensibila in inimile olandezilor, devenind floarea lor preferata si un simbol al statutului social. A început sa fie cultivata tot mai mult in gradini si folosita ca decor in interioarele elegante ale patricienilor, generand chiar aparitia unui tip special de vas (numit tulipiera), cu mai multe "guri", astfel incat fiecare floare sa fie pusa in valoare in mod individual.

Lalelele cu flori de o singura culoare erau oricum indragite, dar adevarata nebunie s-a declansat in momentul aparitiei in gradini a unor lalele cu flori neobisnuite: petalele lor erau vargate cu dare de culoare diferita de cea a fondului. Imbinările de alb si rosu sau rosu si galben, uneori chiar combinatiile de trei culori,ofereau florilor o infatisare uimitoare, noua si fascinanta, iar fascinatia s-a raspandit,in cativa ani, in toată Olanda si apoi peste granitele ei,in alte tari ale Europei.


                                                                   

 Astfel, in anul 1634 avea să se declanseze ‚nebunia lalelelor’ – o perioada in care nu numai ca preturile unor tipuri de lalele ajunsesera astronomice, dar oamenii le si cumparau la aceste preturi, crezand ca fac o afacere buna. Aceste speculatii, desi absurde, au constituit un fenomen atat de puternic, incat nici macar istoricii si economistii de astazi nu si-l pot explica. Ca exemplu al absurditatii, un singur bulb dintr-o specie deosebita de lalea ajunsese sa valoreze cat o casa sau o proprietate in cea mai buna zona din Amsterdam!

Dar,trei ani mai tarziu,in luna februarie a anului 1637, totul s-a prabuşit: preturile au scazut subit, iar cei ce investisera masiv in comertul cu lalele au avut de suportat socul unui colaps care aminteste de cele mai dure crize economice ale vremurilor moderne.Cum spuneam anterior,peste noapte,cei mai bogati negustori au ajuns saraci,pierzandu-si casa,proprietatile,statutul,iar unii dintre ei,chiar s-au sinucis nesuportand colapsul financiar.

Laleaua isi traia inca perioada de glorie in Europa in secolele XVII – XVIII, dar tulburarile generate de Revolutia Franceza si ocuparea Olandei de catre Napoleon au stopat domnia acestei flori.

De altfel, de-a lungul ultimelor secole, olandezii au ramas singurii ‚devotati’ acestor flori superbe, imigrantii olandezi raspandind lalelele in toate colturile lumii. De aceea Olanda este cunoscuta drept ‚tara lalelelor’, aceasta fiind cel mai mare exportator de flori din lume si, implicit, cel mai mare producator de lalele (exportul lor anual de lalele atinge 1.2 milioane de bulbi!).

Asadar,atunci cand vei privi o lalea,sau cand o vei darui cuiva,poate ca ar trebui ca, pentru cateva secunde,sa inchizi ochii si sa privesti cu ochii mintii valoarea morala a acestei flori superbe.
Omul in lacomia lui,in dorinta de a avea mai mult,nu stie cand sa se opreasca,insa laleaua ne aminteste tocmai aceasta lectie!

      O primavara frumoasa!!!     
                           
                                                                  







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

Revin cu un articol pe care in urma cu un an,l-am sters de pe acest blog,astazi reeditandu-l intr-o "nuanta mai captivanta" ce sper sa va atraga. Cine suntem? De unde venim? Sunt intrebari clasice dar profunde ce se afla in mintea si pe buzele miliardelor de oameni ai acestei planete. Unii sunt de parere ca insasi existenta noastra se datoreaza hazardului si evolutiei. Altii,cred ca Dumnezeu ne-a creat,insa datorita pacatului Adamic,astazi experimentam suferinta ca si consecinta a pacatului pe care primii nostri parinti umani,Adam si Eva,l-au comis. Insa,un numar impresionant de oameni,cred cu convingere ca existenta noastra este rezultatul deciziei noastre:"cand am venit pe acest Pamant,am ales",cu alte cuvinte,am ales sa ne reincarnam intr-un corp carnal,pentru a experimenta,a invata,a evolua traind intr-un mod mai intelept si luand decizii mai intelepte decat in viata anterioara pe care am trait-o. Bine,vor spune unii,"dar eu nu-mi amintesc sa fi lua

Intrebari legitime despre reincarnare

Nu voi relua in amanunt ideea reincarnarii,pentru ca despre acest fapt am mai scris detaliat in articolul "Reincarnarea -un adevar tinut sub cheie chiar de biserica". Astazi mi-am propus sa abordez ideea reincarnarii din perspectiva numeroaselor intrebari pe care multi dintre voi le aveti. 1)Cum se produce reincarnarea? Reincarnarea nu are loc imediat dupa ce murim si nu vom avea acelasi corp sau aceeasi identitate pe care am mai avut-o. Perioada intre moarte si reincarnare poate fi ,in functie de caz,scurta sau nu (in medie: cam 100-200 de ani). Spiritele inferioare revin mai repede decat cele mai "evoluate".. Important de retinut este ca nimeni nu poate "sari" peste acest lucru, reincarnarea este inevitabila (in cazul in care mai avem de invatat ceva sau in cazul in care mai avem de "platit" ceva).  Ne reintoarcem singuri? NU!Intotdeauna reintoarcerea se va face in grup,astfel incat "calatoria temporara" in planul fizic sa-s

HAARP- acum si in Romania!

  Astazi,mi-am propus sa scriu  despre  HAARP, desi as fi vrut sa scriu despre proiectul Blue Beam sau experimentul Philadelphia.De ce am ales sa vorbesc despre HAARP?Aflandu-ma in mijlocul de transport in comun,fara sa vreau am auzit o discutie interesanta intre doua doamne,trecute de 50 de ani. - Eu cred ca astia fac experimente cu natura,ceva se intampla. -Sa stii...cred ca si inundatiile astea sunt rezultatul experimentelor,am trait atatia ani si n-am vazut niciodata asa ceva.     Recunosc ca discutia lor incepuse sa-mi placa,cu atat mai mult ca,imi petrec foarte timp timp,citind si documentandu-ma despre tehnologia militara HAARP,pacat ca a trebuit sa cobor:) Oamenii,indiferent de mediul social,nivelul de educatie si instruire,zona unde se afla,inteleg foarte bine ca ceva se intampla cu mediul din jurul lor,insa foarte putini sunt dispusi sa se informeze,poate si pentru faptul ca la un moment dat,te izbesti de ceea ce numim:"Teoria Conspiratiei".  In urma cu cativ